Nyílt forrású szoftvereket a közszférába

Úr Balázs - 2016-05-17 17:54:32

Megjelent a Magyar Közlönyben a Kormány 1236/2016. (V. 13.) Korm. határozata a nyílt szabványokra épülő, illetve nyílt forráskódú szoftverek közszférában történő elterjesztéséhez szükséges intézkedésekről. A kormányhatározatban leírtakat az OTRS is teljesíti.

Magyarországon is megszületett egy kormányhatározat, amely előnyben részesíti a nyílt forrású szoftverek használatát a kereskedelmi forgalomban kapható, zárt forrású, tulajdonosi szoftverekkel szemben.

Ha a jegykezelő rendszereket nézzük, akkor az OTRS nemcsak kitűnő választás, hanem mostantól a fent említett kormányhatározat javaslatainak is teljes mértékben megfelel. Ha az OTRS bevezetése mellett dönt, akkor az Ön vállalkozása is profitálhat a nyílt forrás minden előnyéből – legyen az mikro-, kis- és középvállalkozás vagy akár nagyvállalat.

Ha segítségre van szüksége az OTRS bevezetésével kapcsolatban, vagy olyan kérdése van, amelyre nem talált választ, akkor kérje munkatársaink segítségét! Segítünk az OTRS bevezetésében, illetve szívesen válaszolunk a felmerült kérdéseire is. Ne feledje, hogy az OTRS ingyenes, nyílt forrású programcsomag, amelyhez támogatást nyújt az OTRS-megoldások csapata.

Az 1236/2016. (V. 13.) Korm. határozat ide vonatkozó részei a következők:

A Kormány felhívja a belügyminisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter, valamint a nemzetgazdasági miniszter és a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos közreműködésével, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság bevonásával dolgozzon ki a Kormány számára egy olyan intézkedéscsomagot, amely azt a célt szolgálja, hogy a közigazgatás hatékonyságának megtartása vagy növelése mellett biztosított legyen a közszférában a nyílt szabványokra épülő, illetve nyílt forráskódú szoftverek további, minél szélesebb körű elterjesztése.

A Kormány felhívja a belügyminisztert, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzeti fejlesztési miniszter, valamint a nemzetgazdasági miniszter, és a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos közreműködésével, az a) pontban megjelölt intézkedéscsomagot úgy alakítsa ki, hogy az biztosítsa a közszféra számára – a versenyfeltételek aránytalan sérelme nélkül – a hazai mikro- és kisvállalkozások szoftveripari szerepének erősödése mellett a gyártói, szállítói vagy ezzel egyenértékű támogatással rendelkező nyílt forráskódra épülő szoftverek elérhetőségét is

Felelős:

  • belügyminiszter
  • Miniszterelnökséget vezető miniszter
  • nemzetgazdasági miniszter
  • nemzeti fejlesztési miniszter
  • a Digitális Jólét Programja összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos

Határidő: 2016. szeptember 30.

Forrás: Magyar Közlöny; 2016. évi 69. szám; 2016. május 13.; 5389-5391. oldalak (PDF)